Potrivit The Guardian și BBC, care au reprezentanți în Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ), Ian Cameron, tatăl lui David Cameron, gestiona un fond de investiții în Bahamas, Blairmore Holding, iar profitul generat de acesta nu a fost impozitat de autoritățile britanice timp de treizeci de ani, datorită unor manevre complicate operate de cabinetul panamez de avocatură Mossack Fonseca.
Întrebat dacă averea actuală a familiei sale este în continuare plasată în acele fonduri offshore, David Cameron a răspuns printr-un purtător de cuvânt că este vorba despre o „chestiune privată”.
Pe de altă parte, o sursă guvernamentală britanică a dat asigurări, marți, că „premierul nu are nicio parte din averea sa într-un fond offshore”.
Acest scandal în care este implicat David Cameron a izbucnit în contextul în care acesta trebuie să prezideze, luna următoare, la Londra, un summit anticorupție. Premierul britanic susține în mod constant lupta împotriva corupției și transparența.
Potrivit The Guardian, pentru fondurile de investiții ale lui Ian Cameron lucrau aproximativ cincizeci de persoane în Bahamas. Aceastea se ocupau cu semnarea documentelor, activități de trezorerie și de secretariat.
Șeful partidului laburist britanic de opoziție, Jeremy Corbyn, a cerut premierului „să înceteze să se învârtă în jurul cozii” și să acționeze împotriva evaziunii fiscale. „Nu pot exista două reguli, una pentru elita bogată, și alta pentru noi ceilalți”, a subliniat acesta marți, estimând că „bogații trebuie să plătească”.
Peste 11 milioane de documente, care dovedesc acțiuni întreprinse de oameni bogați și celebri, precum ascunderea averilor, spălarea de bani, evitarea sancțiunilor ori a taxelor, au fost făcute publice în urma unei scurgeri de documente interne ale firmei panameze de avocatură Mossack Fonseca.